ayam / daging
- Daging ayam atau isi ayam biasanya diperoleh daripada ayam ternakan iaitu burung yang paling banyak diternak di dunia. Daging ayam selalu dihidangkan sebagai makanan dalam pelbagai cara. Kategori ini mengumpulkan jenis masakan dan makanan yang mempunyai tradisi, inovasi, kekreatifan, pemodenan dari penciptaan makanan berasaskan ayam.
- Daging lembu ialah jaringan otot yang diperoleh daripada lembu yang biasa dan umum digunakan untuk keperluan makanan. Di setiap kawasan, penggunaan daging ini berbeza-beza bergantung kepada cara pemotongannya. Sebagai contoh, daging batang pinang, daging rusuk dan T-Bone sangat umum digunakan di Eropah dan di Amerika Syarikat sebagai bahan stik sehingga bahagian ini banyak diperdagangkan. Tetapi, di negara Asia lain, daging ini banyak digunakan untuk makanan berempah dan bersantan seperti sup tulang dan rendang.
JENIS MASAKAN
- KICAP (ALA 3 BUDAK GEMOK)
- MASAK MERAH
- MASAK SAMBAL
- MASAK TIRAM
- GORENG KUNYIT
- BLACKPAPPER
- KARI
- ASAM PEDAS
- PAPRIK
- GULAI LEMAK
- BUTTERMILK
ikan
- Masakan berasaskan ikan juga menjadi pilihan dalam setiap hidangan. Ikan juga boleh dimakan oleh semua kaum dan bangsa terutama sekali di Malaysia. Masakan ikan juga sering di variasikan dengan pelbagai masakan bagi menambahkan lagi selera harian kita.
jenis masakan
- ASAM PEDAS
- BERLADO
- MASAK KICAP
- TAUCU
- MASAK CUKA
- MASAK MASAM MANIS
- KARI
- GULAI LEMAK